Sidebar

07
wo, dec

Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

015 Delft Economie & Duurzaamheid - In de binnenstad van Delft heeft men proefondervindelijk geconstateerd dat afvalinzameling met een elektrische fiets een positieve bijdrage heeft op de bereidheid tot het scheiden van afval.

Hoe haal je afval op in een historische binnenstad waar niet altijd plaats is voor mini- of ondergrondse containers? In de binnenstad van Delft loopt een proef waarbij afval van inwoners, winkels, horeca en kantoren dagelijks wordt opgehaald met een elektrische bakfiets.

In steden als Rotterdam, Pijnacker-Nootdorp, Leiden en Lansingerland werd al eerder op deze wijze bedrijfsafval verzameld. In Delft is men dus nu ook begonnen met het separaat inzamelen van huishoudelijk afval en worden plastic en metalen verpakkingen, glas, textiel, groente-, fruit- en tuinafval (gft), papier èn restafval aan de voordeur opgehaald vaak door steeds dezelfde ‘collectant’ waardoor er tevens een onderlinge band met de bewoners ontstaat. En dat komt de inzameling en scheidingsbereidheid natuurlijk weer ten goede. Deelnemende bedrijven en huishoudens kunnen met een app aangeven wanneer een en ander moet worden opgehaald.

Positieve resultaten
Middels het Delftse experiment wordt restafval verminderd. Bewoners en bedrijven kunnen nu zelf aangeven wanneer een en ander kan worden opgehaald en is men niet meer gebonden aan de vaste tijden die voorheen golden voor inzameling. De resultaten van de bereidheid voor afvalscheiding zijn tot nog toe veelbelovend. Restanten van afval en andere rotzooi op straat lijkt verleden tijd. Door de bewuste inzameling en scheiding is het gemiddeld aantal kilo’s afval (ca 80) veel lager dan in andere delen van de stad die niet deelnemen aan deze afvalinzamelingsvariant. Door inzameling met elektrische bakfietsen is er geen sprake meer van enige CO2-uitstoot van de vuilniswagens hetgeen eveneens impliceert dat de gemeente niet met allerlei wagens de vuilnisroute moet narijden voor resterend zwerfafval. 

Vitamines & Supplementen r

Beheerders gezocht banner