Sidebar

04
wo, aug

Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

015 Delft Duurzaamheid natuur - In de tuin hangt een insect doodstil in de lucht, boven een groepje blauwe druifjes. Het diertje raakt nog net met zijn voorpoten de bloem. Het is een wolzwever, een vliegensoort, die met zijn lange tong, nectar eet uit de bloemen.

Het behaarde lichaam maakt het mogelijk om al vroeg in het voorjaar actief te zijn.

Warmteminnend
Wolzwevers houden van warmte en juist in de droogste gebieden kom je de meeste soorten tegen. In de duinen, heide maar ook in de stad. In Nederland komen 21 soorten wolzwevers voor. Dit jaar heb ik ze voor het eerst in de tuin gezien.

Vliegkunstenaars
Wolzwevers zijn wollig behaarde vliegen met een zuigsnuit die bijna zo lang is als het lichaam. Ze lijken wat betreft het uiterlijk wel een beetje op hommels. Toch zijn wolzwevers veel behendiger dan hommels en andere bijensoorten die zigzaggend vliegen en niet in de stil in de lucht kunnen hangen. De vlieg lijkt stil te staan, maar de vleugels gaan zo’n 300 keer per seconde op en neer.

Mimicry
Een wolzwever lijkt op een hommel of een bij, maar het is geen familie. Ze hebben ook geen angel en kunnen niet steken. In de natuur is vaker te zien dat ‘ongevaarlijke soorten’ op ‘minder ongevaarlijke soorten’ lijken. Dit wordt mimicry genoemd. De wolzwevers worden door de vermomming minder snel gegeten door dieren die graag vliegen eten, maar juist hommels of bijen vrezen.

Zandige plekken
Wolzwevers houden van zonnige plekken in tuinen en taluds, het liefste met zandige plekken. Het vrouwtje van de wolzwever steekt haar achterlijf in het zand om haar rijpe eieren met zand te bepoederen. Hierdoor worden ze minder kleverig. Daarna vliegt ze naar de ingang van nesten van zandbijen om daar een voor een haar eieren af te werpen.

Broedparasiet
De jonge larve kruipt vervolgens in het nest van de zandbij en vervelt daar. Ze leeft in eerste instantie van de stuifmeelvoorraad en daarna eet ze de bijenlarve op. Het zijn dan ook broedparasieten.  Er zijn ook wolzwevers die eitjes leggen bij andere insecten als wespen, mestkevers en sprinkhanen.  Het is een mooie uitdaging om naar de wolzwevers op zoek te gaan.

Diny Tubbing
stadsecoloog

Vitamines & Supplementen r